Οι αναπάντεχες αϋπνίες

Είναι φορές που δεν μπορείς να κοιμηθείς, δεν σου έρχεται η νύστα, σκέφτεσαι τι έγινε χθες, συναισθήματα κρυφά, ανομολόγητα, όνειρα και ελπίδες που στοίχειωσαν αυτά τα βράδια. Σκέφτεσαι ότι έγινε εκείνη τη μέρα, κυρίως αυτά που σε έκαναν να θυμώσεις η να στενοχωρηθείς. Σκέφτεσαι δεκάδες πράγματα που έπρεπε να έχεις κάνει ή να έχεις πει αλλά δεν είπες επειδή κόμπλαρες. 

Έπειτα, κάπου θες να ρίξεις το φταίξιμο, στην τύχη, στο σύμπαν, στο κάρμα, σε έναν άνθρωπο, κάπου.... Και σχεδόν πάντα το φταίξιμο θα πάει στον διάβολο. Αυτός είναι πάντα ο κακός και φυσικά, αυτός παραμένει η καλύτερη δικαιολογία για να απενοχοποιήσουμε τον Θεό. Η θρησκεία είναι ίσως και ο μόνος τρόπος να μη στενοχωριόμαστε για τα προβλήματα μας. Η θρησκεία, λοιπόν, μας κάνει να σκεφτόμαστε πως όλα είναι θέλημα Θεού και όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Η θρησκεία είναι νεύρωση. Και για να σε προλάβω πριν σκεφτείς ότι αυτό το κείμενο είναι και καλά αθεϊστικό θα σου τονίσω πως ο Θεός δεν είπε "χτίσε μεγάλους ναούς από χρυσό και μάρμαρο". Είπε "προσευχήσου κάτω από το δεντράκι". και τέλος πάντων το πόσο πιστός είσαι δεν εξαρτάται από το πόσες φορές πας στην εκκλησία αλλά το τι κάνεις έξω από αυτήν. Στην εκκλησία δεν πας για τον παπά. Αυτός μπορεί να είναι και πιο αμαρτωλός από εσένα. Όπως και όλα τα λεφτά για τα κεράκια θα μπορούσαν να πηγαίνουν απευθείας στους φτωχούς. Ίσως να φταίει και το σύστημα, δεν ξέρω. Ξέρω, όμως, ότι τα άδεια σπίτια της κάθε πόλης είναι περισσότερα από τους άστεγους της. Και τι αξία μπορεί να έχουν αυτά τα σπίτια; Μόνο μπετά και τούβλα είναι.
Ας μη συνεχίσουμε, όμως, άλλο αυτό το θέμα.

Τα τελευταία 50 χιλιάδες χρόνια έζησαν και πέθαναν στον πλανήτη Γη, περίπου 110 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή ζουν 7,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι. 430 χιλιάδες άνθρωποι γεννιούνται και 230 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Συμπέρασμα. Σταμάτα τα αγχώνεσαι για όλα. Ότι είναι να γίνει θα γίνει. Όλα αποτελούν τον κύκλο της ζωής και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα. Αποδέξου πως όλοι κάποτε θα πεθάνουν, ακόμη και εσύ και μη στενοχωριέσαι για αυτό. Σκέψου πως αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο θα πας εκεί, οπότε δεν θα πεθάνεις, απλά θα μεταφερθείς.

Παρόλα αυτά δεν θες να πεθάνει τώρα κοντά γιατί θες να διαβάσεις άλλο ένα εκατομμύριο βιβλία, γιατί θες να δεις άλλο ένα εκατομμύριο ταινίες, γιατί θέλεις να ακούσεις άλλο ένα εκατομμύριο τραγούδια και γιατί θες να χορέψεις άλλο ένα εκατομμύριο φορές.

Κλείνοντας θα σου πω ότι δεν γίνεται να χαλάς τη ψυχολογία σου για κάτι που δεν μπόρεσες να αποκτήσεις, είτε είναι λεφτά, είτε κοπέλα, είτε αμάξι. Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Κι έπειτα αν τα είχαμε, που θα τα βάζαμε;





Σχόλια