Αυτό που θέλουν οι γυναίκες

Πολλές φορές λέμε ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Και είναι, ως επί το πλείστον, αλήθεια. Η έλξη που νιώθουμε προς άλλους ανθρώπους είναι αυθόρμητη, αλλά δεν είναι τυχαία. Γι' αυτό όσο περνάει ο καιρός παρατηρούμε ένα "μοτίβο" στους ανθρώπους που επιλέγουμε. Είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, φυσικά, κι όμως εμφανίζουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Έτσι, δημιουργείται ο "τύπος" μας.

Πρόσφατα, μου ζήτησαν να επιλέξω ανάμεσα στα καλά και τα κακά παιδιά. Ενώ έφερα άμεσα την απάντηση στο μυαλό μου, όσο περισσότερο το σκεφτόμουν τόσο λιγότερο νόημα έβγαζε. Ποια είναι τα καλά και ποια τα κακά παιδιά;
Τα καλά παιδιά είναι έμπιστα, υπόσχονται ασφάλεια και σταθερότητα. Σου λένε ότι θα είναι εκεί για σένα, θα σε νοιάζονται και το τηρούν. Σε υποστηρίζουν και συμφωνούν με αυτά που λες ακόμα και όταν δεν τα καταλαβαίνουν. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι τάσσονται υπέρ της ρουτίνας και αυτός είναι ο λόγος που πολλές τα θεωρούν βαρετά. Δεν σου εξάπτουν την περιέργεια, δεν υπάρχει μυστήριο.
Βέβαια, αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να δείχνουν καλά παιδιά, που θέλουν να ακούγεται. Προσέχουν να πουν τα σωστά πράγματα και κάνουν πάντα μετρημένες κινήσεις για να διατηρήσουν αψεγάδιαστη αυτή την εικόνα. Έτσι ώστε όταν σιγά σιγά βγαίνει ο αληθινός τους εαυτός στην επιφάνεια, νομίζεις ότι κανείς εσύ κάτι λάθος. Μαθαίνεις ότι είπε κάτι, ή ότι έκανε κάτι και απορείς, σκεπτόμενη "Μα αυτός είναι καλό παιδί... ".

Τα κακά παιδιά είναι το άκρως αντίθετο. Αποπνέουν αδρεναλίνη, κάτι άγνωστο. Αποκτούν το ενδιαφέρον σου και δεν το αφήνουν να χαθεί. Ξέρουν να πουλάνε τον εαυτό τους χωρίς αμφιβολία. Σου λένε ακριβώς αυτό που θέλεις να ακούσεις με τρόπο που δεν μπορείς να αντισταθείς. Καλώς ή κακώς, τα κακά παιδιά είναι πάντα στη μόδα. Έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ και ένα attitude που πάντα θα μας αρέσει. Όμως, τι γίνεται με τα παιδιά που είναι κακά επειδή σου φέρονται άσχημα; Σου λένε ψέματα, σε εκμεταλλεύονται, σε απατούν. Υπάρχουν κοπέλες που προτιμούν να είναι σε μια τέτοια σχέση παρά να είναι μόνες. Και, εννοείται πως υπάρχουν κοπέλες που μπλέκονται σε αυτή την κατάσταση με τη νοοτροπία ότι "Εγώ θα τον αλλάξω" και "Μαζί μου θα είναι διαφορετικός". Κορίτσια, αυτό δεν το πιστεύετε ούτε εσείς όταν το λέτε. Αν ένας άνθρωπος δεν θέλει να αλλάξει, δεν πρόκειται να αλλάξει άσχετα με το πόσο το θέλεις εσύ. Κανείς δεν άλλαξε αυτό που είναι με μόνο σκοπό να ικανοποιήσει τον άλλον και όποιος το έκανε, ύστερα δεν ήταν ευτυχισμένος. 


Μέχρι στιγμής, έχω μιλήσει για τα δύο άκρα μεταξύ καλών και κακών παιδιών. Αλλά, αυτός ο διαχωρισμός είναι ανεπαρκής. Σε ποια κατηγορία θα ενταχθεί κάποιος που, ενώ φαινομενικά είναι καλό παιδί, είναι εγωιστής, ζηλιάρης, τσιγκούνης και γενικά έχει κάποιο ελάττωμα που κάνει τη κατάσταση δύσκολη; Εισάγω, λοιπόν, μία τρίτη κατηγορία και σε αυτή εντάσσω την πλειοψηφία των αντρών που βρίσκονται κάπου στη μέση: καλά παιδιά με κακές συνήθειες. Ο καθένας έχει ελαττώματα, μερικά από τα οποία υπερτερούν και δυσκολεύουν την επαφή μας με τους άλλους. Το νόημα είναι να επιλέξουμε κάποιον που τα ελαττώματά του δεν έχουν τόση αξία για μας.

Πως γίνεται, αλήθεια, αυτή η επιλογή; Γίνεται, μεν, υποσυνείδητα, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποια λογική που καθορίζει ποια άτομα μας ελκύουν. Η απάντηση βρίσκεται στην παιδική μας ηλικία, όπου δεχόμαστε αγάπη για πρώτη φορά. Και τα άτομα που καθορίζουν όλες τις μετέπειτα σχέσεις μας δεν είναι άλλα, παρά οι γονείς μας. Συνεπώς, το είδος της αγάπης που ψάχνουμε ως ενήλικες, αντανακλά αυτό που νιώσαμε όταν είμασταν παιδιά και, πλέον, αναγνωρίζουμε ως αγάπη. Για παράδειγμα, αν ένας γονιός ήταν αρκετά απών στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού του, έμμεσα του μαθαίνει να ψάχνει αγάπη σε άτομα που δεν είναι διαθέσιμα συναισθηματικά. Ή, στην περίπτωση που ο ένας γονιός είχε όλη τη δύναμη στην οικογένεια, το παιδί θα ψάξει κάποιον στον οποίο να μπορεί να επιβληθεί. 



Προς τους άντρες που λένε ότι δεν μπορούν να καταλάβουν τις γυναίκες, η αιτία στο πρόβλημα αυτό είναι ότι προσπαθείτε να τις ομαδοποιήσετε για να βρείτε πως θέλουν να συμπεριφέρεστε. Καταλαβαίνετε, φαντάζομαι, πόσο χαζό και ανούσιο είναι αυτό. Όπως ακριβώς δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τους άντρες σε καλά και κακά παιδιά, δεν μπορούμε να πούμε και ότι οι γυναίκες επιλέγουν το ένα ή το άλλο. Η μόνη λύση είναι η ειλικρίνεια. Μόνο όταν πετάξουμε τις μάσκες θα καταφέρουμε να κάνουμε τη δική μας ζωή, αλλά και των υπολοίπων λίγο πιο εύκολη. 

Σχόλια