Ποιο είναι το νόημα των Χριστουγέννων;

Ποιο είναι το νόημα των Χριστουγέννων; 
Στα παιδιά αρέσουν τα Χριστούγεννα επειδή δεν έχουν σχολείο και παίρνουν δώρα, στους μεγάλους επειδή είναι η εποχή των μελομακάρονων και επειδή μαζευόμαστε σαν οικογένεια. Αλλά αυτό είναι το νόημα της γιορτής; 
Είναι μια εποχή που όλοι στολίζουν το σπίτι τους, αγοράζουν δώρα, πάνε εκδρομές, πάνε στις εκδηλώσεις της πλατείας της πόλης και συνεχίζουν να ξοδεύουν λεφτά. Ναι, αυτό είναι τα Χριστούγεννα, μια εποχή υπερκαταναλωτισμου και όλοι αγοράζουν πράγματα που δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Ακόμη και ο Άγιος Βασίλης που πιστεύουν τα παιδιά. Αυτός ο καλοσυνάτος γερούλης είναι επίτευγμα της διαφημιστικής καμπάνιας της κοκα κόλα γύρω στο 1930. Αυτή η εταιρία, λοιπόν, επινόησε τον Άγιο για να ανεβάσει τις πωλήσεις της και νιώθει περήφανη γι' αυτό. Και τώρα στο όνομα αυτού του ανύπαρκτου ανθρώπου προσπαθούν όλες οι μεγάλες και οι μικρές εταιρίες να βγάλουν κέρδος. Και τα καταφέρνουν επειδή κανείς δεν θα πει σε ένα μικρό παιδί ότι δεν υπάρχει ο άγιος Βασίλης, γιατί είναι ωραίο να πιστεύουν κάπου. Αλλά τα Χριστούγεννα είναι εποχή υπερκαταναλωτισμού και όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και τους κράτους αφού φωτίζει όλη τη πόλη σαν να στέλνει μήνυμα στον πλανήτη Άρη. 
Κάποιοι λένε ότι τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που κάνουμε καλές πράξεις. Και γιατί ρε φίλε να μη τις κάνεις τον υπόλοιπο χρόνο και να τις κάνεις μόνο εκείνες τις 2 βδομάδες; 

Αλλά ας δούμε και τη θετική της μεριά για να έχουμε μια αντικειμενική άποψη.
Ήρθε επιτέλους η εποχή όπου οι άνθρωποι είναι πιο καλοί, οι οδηγοί των λεωφορείων σταματάνε όταν σε βλέπουν να τρέχεις από πίσω τους (καλά μπορεί να έπεσα σε περίπτωση), βγαίνουν οι χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις, καθόμαστε μερικές μέρες στο σπίτι, βλέπουμε φίλους και συγγενής που έχουμε να δούμε καιρό, ε και διασκεδάζουμε λίγο. Η αλήθεια είναι ότι φεύγουν πολλά λεφτά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά αξίζει το κόπο, όχι επειδή είναι Χριστούγεννα, ούτε καν, απλά επειδή έρχεσαι πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάς (το παράκανα μελό το blog...).

Και τώρα κάτι τελευταίο. Όλοι λέτε ότι τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και παίρνεις χαρά από το να δίνεις δώρα. Και φυσικά όλοι ανταλλάζουν δώρα με τους ανθρώπους τους. Ποιος, όμως, βγήκε έξω στους δρόμους να δώσει κάτι σε κάποιον άστεγο; Αυτοί γιατί να μη κάνουν Χριστούγεννα και να μη πάρουν τίποτα από κανέναν; Αφού δεν φταίνε σε τίποτα. Δεν λέω να βγεις και να μοιράζεις χρήματα γιατί δεν ξέρεις που θα καταλήξουν αλλά μπορείς να κεράσεις μια τυρόπιτα και ένα μπουκαλάκι νερό. Στο κάτω, κάτω Χριστούγεννα είναι!  

Σχόλια