Κάλαντα

Ναι ήρθε ή μάλλον πέρασε ο καιρός που τα "παιδάκια" βγήκαν στους δρόμους να πούνε τα κάλαντα και γέμισε ο τόπος αθώες παιδικές φωνούλες που λέγανε
-Ρε μ...κα από εδώ
-Όχι ρε ηλίθιε αυτοί δεν ανοίγουν
-Ρε ### αυτοί πέρσι δώσανε πολλά!
Ούπς, μάλλον δεν είναι και τόσο αθώες. Ειδικά αν σκεφτείς ότι αν απενεργοποιήσεις το κουδούνι είναι ικανά χτυπώντας τη πόρτα να τη ρίξουν, ότι δεν θα νιώθουν τύψεις αν σε ξυπνήσουν στις 8 το πρωί και ότι μπορεί το κουδούνι να χτυπάει κάθε 10 λεπτά και να μη σε αφήνουν να απολαύσεις μια ταινία. Αλλά και τι να κάνεις; Χριστούγεννα είναι! Η αγαπημένη γιορτή των παιδιών! Θυμήσου λίγο και τη δική σου παιδική ηλικία.

Αν το παρατηρήσει κανείς θα προσέξει ότι τα μικρά παιδιά βγαίνουν με τη συνοδεία γονέων για 1-2 ώρες, όσο χρειάζεται δηλαδή για να κουραστεί ή να βαρεθεί ο γονιός και μετά πάνε σπίτι. Η πλειοψηφία, όμως, που είναι έξω και τα λέει με τις ώρες και μας χτυπάει τα κουδούνια είναι ολόκληρα γομάρια γυμνασίου και μερικές φορές και λυκείου. Εντάξει, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις όπου παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού είναι αμολημένα στους δρόμους σε ομάδες για να βγάλουν το "μεροκάματο" τους όπως έκανε και η γενιά μου στην ηλικία τους. Και ναι, σε αυτά τα παιδιά να τους ανοίξεις τη πόρτα και να τους δώσεις κάτι, έστω και λίγο για να τους ενθαρρύνεις να συνεχίσουν, Την άλλη κατηγορία, όμως, των δεκαπεντάχρονων να τους ανοίξεις γιατί; Είναι φανερό ότι είναι έξω μόνο για να μαζέψουν λεφτά. Δεν σε έπεισα; Πες μου γιατί ένας έφηβος να ξυπνήσεις για να βγει στις 9 το πρωί και να τριγυρνάει 4 ώρες μέσα στο κρύο του χειμώνα και να ψέλνει τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα; Καλά θα με πεις και το σε νοιάζει που μαζεύει λεφτά. Εντάξει βρε παιδιά αλλά αυτό το έθιμο είναι για τα παιδάκια. Οι έφηβοι μπορούν να βρουν μια part-time εργασία και πιστέψτε με στην περίοδο των γιορτών υπάρχουν. 

Αυτά για τα παιδάκια
Εσείς οι καταστηματάρχες που κρατάτε το κατάστημα σας κλειστό την παραμονή για να μη φτάσετε στη δύσκολη θέση να διώξετε κάποιο παιδάκι που σας είναι γνωστό και θέλει να πει τα κάλαντα αισθάνεστε περήφανοι; Εσύ που έχεις στολισμένη κάθε γωνία του σπιτιού σου σαν να είναι το χωριό του Αι Βασίλη αλλά δεν απαντάς καν στο κουδούνι που χτυπάνε τα παιδάκια θεωρείς ότι κατ έχεις το χριστουγεννιάτικο πνεύμα; Τι έγινε; Μήπως δεν σου περισσεύουν ούτε 20 λεπτά για να κάνεις ένα παιδάκι χαρούμενο; Και δεν μιλάω για όλες τις ώρες. Συνήθως 9-12 τα λένε. Μην ξεχνάς την εποχή που ήσουν και συ μέσα στο κρύο και πήγαινες από πόρτα σε πόρτα για να πεις τα κάλαντα τα οποία δεν καταλάβαινες καν τι λέγανε γιατί κακά τα ψέματα ποτέ σου δεν κάθισες να τα "μεταφράσεις" αφού δεν σε ένοιαζε και πολύ. 

Σχόλια