Αυτοί που έχουν συνέχεια νεύρα.

Υπάρχουν και κάποια άτομα που έχουν συνέχεια νεύρα, που θυμώνουν με το παραμικρό, θα τους έχεις προσέξει σίγουρα, μοιάζουν σαν να μην υπάρχει τίποτα που να τους φτιάχνει το κέφι και να μη ξέρουν τι εστίν διασκέδαση. Και, όμως, αυτή η νευρικότητα είναι μια άμυνα, μια άμυνα που βγάζουν για να αποφύγουν περίεργες καταστάσεις. Έτσι δεν κάνουν και τα παιδιά; Όταν τα φέρεις σε δύσκολη θέση, τότε θυμώνουν ξαφνικά. Που οφείλονται, όμως, αυτά τα νεύρα; σε ψυχολογικές πιέσεις μήπως; Αν όχι σε αυτό τότε σε τι; Μήπως φταίει το σχολείο ή η δουλεία; Μήπως φταίει η πίεση που ασκείται από τους γονείς; Μήπως φταίει το άγχος; Μήπως φταίνε όλα μαζί και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι αυτό; Ίσως να φταίει και η επαναστατικότητα τους και η επιθυμία να αλλάξουν κάτι ενώ δεν μπορούν. Οι άνθρωποι είναι ονειροπόλοι, καλλιτέχνες και ταξιδιώτες. Όταν του στερείς ένα από αυτά, τότε είναι αναμενόμενο να γίνεται νευρικός.

Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί έχουν νεύρα οι μεγάλοι, μπορώ ωστόσο να σου απαντήσω γιατί έχει νεύρα ένας έφηβος. Ένας έφηβος που είναι στη φύση του να κάνει όνειρα και να επαναστατεί. Όταν κάτι πάει κόντρα στη φύση του και δεν μπορεί να τα κάνει αυτά τότε είναι φυσιολογικό να έχει νεύρα. Είναι φυσιολογικό να θυμώνει όταν δεν έχει χρόνο και χρήματα να κάνει ότι αγαπά. Είναι φυσιολογικό να θυμώνει όταν του απαγορεύουν για χ,ψ λόγους να κάνει ότι του αρέσει ή του επιβάλουν να κάνει κάτι που δεν του αρέσει. Είναι επίσης φυσιολογικό όταν τους συμπεριφέρεσαι με παράλογο τρόπο σαν να είναι χαζοί. 
Αναλογίσου το λίγο αυτό. Τους μιλάς σαν να είναι παιδιά και περιμένεις συμπεριφορά ενήλικα. Τους βάζεις από τα 15 μέχρι και τα 18 να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Έλα τώρα, ο έφηβος θέλει μόνο να περνάει καλά και να ξεπερνάει τον εαυτό του. Τι του βάζεις να κάνει; Τέλος πάντων. Ξυπνάει κάθε μέρα στις 6-7 για να πάει σχολείο και γυρνάει στις 2-3 να διαβάσει για το φροντιστήριο και να πάει σε άλλες δραστηριότητες. Γυρνάει σπίτι και πρέπει να διαβάσει για όλους τους καθηγητές και μετά από όλα αυτά να ακούσει αρνητικά σχόλια για έναν κακό βαθμό και κάτι που τάχα δεν κάνει καλά. Και όχι μόνο αυτό. Μερικοί γονείς όταν έχουν νεύρα με τη δουλειά τους έχουν τη τάση να τα μεταφέρουν και στα παιδιά τους, οι οποίοι έχουν μόνο ένα σχολείο και "δεν έχουν αρκετά άγχη". 
Για αυτό έχει τόσα νεύρα ο έφηβος, γιατί του κόβεις τα όνειρα και του δίνει έτοιμες σκέψεις και επιθυμίες δικές σου. Το κακό θα ήταν να μην είχε νεύρα. Τότε δεν θα ζούσε, θα ήταν νεκρός με τα μάτια ανοιχτά, θα πήγαινε σχολείο και θα περπατούσε αλλά θα είχε φύγει μυστικά και σιωπηλά και θα είχε χωρίσει από το κόσμο το δικό μας. Γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν πεθάνουν τα όνειρα τους και λειτουργούν πλέον μηχανικά.

Όπως και να έχει την επόμενη φορά που θα δεις κάποιον να είναι θυμωμένος χωρίς λόγο ή να νευριάζει με κάτι απλό θυμήσου ότι μπορεί να περνάει μια δύσκολη φάση και είναι πιεσμένος. Οπότε αντί να τον κατακρίνεις, αγκάλιασε τον και δείξε του αγάπη είτε είναι παιδάκι, είτε ενήλικας, είτε ηλικιωμένος. 

Σχόλια