Τα λεφτά καταστρέφουν ότι αγγίζουν

Τα λεφτά λένε δεν φέρνουν την ευτυχία, όμως, μπορείς να κάνεις με αυτά δραστηριότητες ή να αγοράσεις πράγματα που τη φέρνουν. Αυτό είναι η μία οπτική γωνία. Η άλλη, αναφέρει πως τη μεγαλύτερη χαρά και ευτυχία την φέρνουν τα απλά πράγματα που δεν έχουν ανάγκη από χρήματα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, να τονιστεί πως σε όποιον τομέα έχουν μπει να χρήματα και τα οικονομικά συμφέροντα έχει καταστραφεί ή τείνει στο να το κάνει. Το σίγουρο είναι πως δεν έχει τη λάμψη και την απλότητα που είχε στην αρχική του μορφή.

Το youtube ήταν πολύ καλύτερο μέχρι τα οικονομικά συμφέροντα να κάνουν τη δουλειά τους. Πρώτα έβλεπες απλά βίντεο. Μετά ένα διάστημα έβλεπες βίντεο με λίγες διαφημίσεις. Τον τελευταίο καιρό βλέπεις διαφημίσεις με λίγο βίντεο.
Από τις "τάσεις" στο youtube, τις σελίδες στο facebook, τα blogs στο blogger προβάλλονται περισσότερο αυτά που ο διαχειριστής τους ξόδεψε ένα χρηματικό ποσό για να τα προωθήσει άσχετα με το πόσο ποιοτικά είναι ή προβάλλονται ανάλογα με τα "γούστα" της εφαρμογής (π.χ. youtube) επειδή πιστεύει ότι θα μαζέψει περισσότερες προβολές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βίντεο αυτό θα είναι ποιοτικό. Τις περισσότερες φορές είναι ακριβώς το αντίθετο.

Στο χώρο του αθλητισμού έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο τα χρήματα, αφού ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα σου μπορείς να αγοράσεις καλύτερο εξοπλισμό ο οποίος τη σημερινή εποχή κάνει θαύματα. Ένα καλό μαγιό, ένα καλό ελαφρύ, αεροδυναμικό ποδήλατο, ένα καλό ζευγάρι ελαφριά παπούτσια μπορούν να κάνουν θαύματα στην αθλητική επίδοση. Φυσικά το μεγαλύτερο ρόλο το παίζει η φυσική κατάσταση αλλά ανάμεσα σε δυο ισάξιους αντίπαλους, τη νίκη θα τη πάρει αυτός με το καλύτερο εξοπλισμό. Και αυτό ισχύει σε όλα τα σπορ.

Στην εκπαίδευση. Γιατί αυτοί που έχουν περισσότερα λεφτά να έχουν περισσότερες ευκαιρίες και μέσα τη στιγμή που έπρεπε η παιδεία να είναι δωρεάν; Το μόνο παραπάνω που έχουν τα ιδιωτικά σχολεία από τα δημόσια είναι οι ευκαιρίες που παρέχουν στους μαθητές τους. Τα ιδιωτικά προετοιμάζουν και οργανώνουν τους μαθητές έτσι ώστε να κερδίσουν στους σχολικούς αγώνες και να κερδίζουν οι μαθητές ποσοστό για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Επιπλέον βάζουν παραπάνω βαθμούς στον τετράμηνο έλεγχο προόδου στους μαθητές χωρίς απαραίτητα να τον αξίζουν. Στα δημόσια σχολεία αντίθετα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να καταφέρεις αυτά τα αποτελέσματα.

Στον επαγγελματικό τομέα θα προσθέσω απλά ότι αυτή τη στιγμή στη Ελλάδα δεν έχει σημασία το πόσο καλός είσαι. Για να πετύχεις πρέπει να έχεις είτε τα "μέσα" και τις κατάλληλες "γνωριμίες", είτε τα χρήματα για να ξεκινήσεις κάτι καινούριο.

Στη μόδα. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Αν δεν ακολουθείς τη μόδα τότε είσαι στο περιθώριο. και για ένα περίεργο λόγο να "μοντέρνα ρούχα" είναι πολύ πιο ακριβά από τα υπόλοιπα και ας έχουν το ίδιο κόστος κατασκευής και ας είναι πιο κακόγουστα.


Στη ζωή και μελλοντικά σχέδια. Νομίζεις ότι είσαι ελεύθερος αλλά δεν είσαι. Δοκίμασε να πας κάπου χωρίς λεφτά ή να ξεκινήσεις μια καινούρια δραστηριότητα χωρίς λεφτά. Δεν θα καταφέρεις τίποτα. Και τελικά τι γίνεται? Πληρώνεις το κράτος για να μορφωθείς έτσι ώστε να πληρώνεσαι για να πληρώνεις το κράτος. Κάτι δεν πάει καλά.





Σχόλια