Προσπαθώντας να καταλάβω το παιχνίδι της ζωής

Έστω ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι με αφετηρία τη γέννηση και τέλος το τέλος. Σε κάθε παιχνίδι πρέπει να υπάρχει ένας στόχος που αυτός είτε είναι η ευτυχία, είτε η ζωή μας αφήνει να τον ορίσουμε εμείς όπως π.χ. τα χρήματα ή τη δόξα. Ναι αλλά, τα χρήματα και η δόξα δεν φέρνουν την ευτυχία. Άρα αυτή θα είναι η παγίδα του παιχνιδιού. Ωστόσο τα χρήματα, η δόξα και άλλα όπως η φιλία είναι τα μέσα για την ευτυχία. 

Έστω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Τότε εμείς είμαστε τα πιόνια και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τη μοίρα μας. Μπορούμε όμως να πάρουμε μερικές μικρές αποφάσεις χωρίς να ξέρουμε το μέλλον, απλά επειδή ελπίζουμε να βοηθηθούμε. Έτσι είναι και στη μονόπολη. Δεν επιλέγεις που θα πέσει το ζάρι αλλά επιλέγεις αν θα αγοράσεις το οικόπεδο που θα τύχει να πλησιάσεις. Έτσι εσύ είσαι ένα πιόνι που το ζάρι καθορίζει το μέλλον σου αλλά σε αφήσει να πάρεις και μερικές επιλογές τυχαία. 
Τελικά το ζάρι έχει να κάνει με τη τύχη ή οι αποφάσεις που παίρνεις;
Μάλλον το ζάρι ξέρει παραπάνω.

Άλλο ερώτημα τώρα.
Μας συμβαίνουν περισσότερα καλά ή κακά γεγονότα;
Γιατί άλλους να τους συμβαίνουν πιο πολλά καλά από άλλους;
Εγώ θα έλεγα ότι σε όλους μας συμβαίνει παρόμοιο ποσοστό "καλών - κακών" συμβάντων, απλά αγνοούμε τα καλά ή κακά αντίστοιχα με το πόσο αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι είμαστε.
Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που έχει μάθει να βλέπει μόνο το καλό στους ανθρώπους και σε ότι συμβαίνει γύρω του και να αδιαφορεί για τα άσχημα γεγονότα θεωρεί πως μόνο καλά του συμβαίνουν, ενώ αντίθετα ένας, ο οποίος έχει μάθει να βλέπει το κακό στους άλλους και τη διαφθορά και είναι καχύποπτος και αδιαφορεί για τα καλά που του συμβαίνουν επειδή ζηλεύει άλλους ή αναζητάει το κάτι παραπάνω νομίζει πως όλα τα κακά του κόσμου συμβαίνουν σε αυτόν.

Και τώρα πάμε σε κάτι πιο δυσάρεστο. Τα δυστυχήματα. Σε κάθε δυστύχημα συμβάλλουν πάρα πολλοί παράγοντες. Σε ένα τροχαίο για παράδειγμα μπορεί να ευθύνονται παραπάνω από ένας οδηγός, μπορεί να ευθύνονται οι δυσλειτουργίες του οχήματος, η κακή ποιότητα του δρόμου και οι φυσικές μεταβολές, ο χρόνος ή ακόμη και όλα μαζί. Στο τέλος πάντα λέμε "αν δεν συνέβαινε αυτό, δεν θα γινόταν τίποτα"
Ναι, αλλά εκείνη τη στιγμή όλα οδηγούσαν σε αυτό. Έτσι φαίνεται ότι ήταν γραφτό να γίνει.
Μη ξεχνάμε, όμως, ότι τα καλά είναι πάντα περισσότερα από τα κακά και πόσες φορές που κόντεψε να γίνει κάτι άσχημο, βοήθησαν όχι μόνο ένα, αλλά πολλά πράγματα στο να μη γίνει. Επειδή ήταν γραφτό να μη γίνει.

Ίσως όλα αυτά να γίνονται για να μας μάθουν κάτι. 
Ίσως αυτοί που φεύγουν να φεύγουν γιατί δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω ή επειδή με την απουσία τους μα προσφέρουν πολλά περισσότερα.
Επειδή οι άνθρωποι αλλάζουν σύμφωνα με τις εμπειρίες τους.

Και είναι καλό αυτό.
Δεν ξέρω γιατί αλλά σίγουρα δεν είναι καλό να μένεις στάσιμος.

Σχόλια