Η ζωή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τρίτη λυκείου

Αυτό είναι γραμμένο κυρίως για τα παιδιά που βρίσκονται στην δευτέρα και τρίτη λυκείου και έχουν σκοπό να δώσουν πανελλήνιες. Για όλους εσάς που πιέζεστε με τα διαβάσματα και νομίζετε ότι είσαστε μόνοι σας και δεν σαν καταλαβαίνει κανείς. Να ξέρετε πως κάνετε λάθος. 
Θα δεις στη συνέχεια.

Η δευτέρα λυκείου είναι η καλύτερη τάξη- χρονιά. Το διάβασμα είναι ελάχιστο και μόνο για την κατεύθυνση. Είσαι 17 χρονών και έχεις πολλές ελευθερίες και λίγες υποχρεώσεις. Η ζωή είναι κυριολεκτικά για σένα. Έχεις άπλετο χρόνο να χαρείς τη ζωή και να κάνεις ότι θέλεις. Μόνο που κάτι σε περιορίζει. Δεν είσαι ακόμη ενήλικας και απόφοιτος λυκείου. Πάντα θα βρεθεί κάποιος να σε πει "θα τα πούμε όταν τελειώσεις το λύκειο" ή "είσαι ακόμη ανήλικος" . 

Η τρίτη λυκείου δεν έχει πολύ διάβασμα, έχει όμως πολύ πίεση. Νομίζεις ότι έχεις πολύ διάβασμα λόγω της πολύς πίεσης και λόγω του ότι στη δευτέρα λυκείου δεν άνοιγες βιβλίο. Στη τρίτη, λοιπόν, αν έχεις αποφασίσει να τα κόψεις όλα για να κάτσεις σπίτι να διαβάσεις, ξέρουμε και οι δύο ότι δεν θα γίνει αυτό. Απλά θα κάθεσαι σπίτι και δεν θα διαβάζεις. Απλά θα παχαίνεις. Και έτσι είναι. Από τις 24 ώρες της ημέρα πόσες διαβάζεις και πόσες είναι χαμένος χρόνος;
Επίσης είναι η χρονιά που αισθάνεσαι μόνος και πως κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει. Σε νιώθουμε εμείς. Από 4-5 γραπτά εξαρτάται όλο το μέλλον σου. Το σε ποια σχολή θα περάσεις, αν θα ξαναδώσεις πανελλήνιες, αν θα πας εξωτερικό, αν θα σπουδάσεις σε άλλη πόλη, ο επαγγελματικός προσανατολισμός που θα ακολουθήσεις, η φοιτητική σου ζωή, οι παρέες, οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις. Ο κάθε βαθμός θα είναι ένα διαφορετικό μέλλον για σένα. Και να ξέρεις πως όσο και να μη το καταλαβαίνεις υπάρχουν άτομα που σε νοιάζονται. Και εσύ με τα νεύρα και το άγχος της τρίτης λυκείου τους απομακρύνεις.
Ξέρω ότι δεν το καταλαβαίνεις ότι το κάνεις και γίνεται ασυνείδητα, αλλά μπορείς να το προσέξεις.
Κάτι που ξέχασα να πω είναι ότι δεν σταματάς να κάνεις όνειρα για τη φοιτητική σου ζωή, το φοιτητικό σου σπίτι, τα ταξίδια, τα πάρτι.

Και έπειτα τελειώνει η τρίτη λυκείου.
Είσαι πλέον απόφοιτος. Σε λίγο καιρό θα γίνεις και ενήλικας αν δεν έχεις γίνει ήδη. Πλέον αρχίζεις σιγά, σιγά να παίρνεις μόνος σου αποφάσεις και όχι η πολιτεία και η οικογένεια για σένα. Τα ταξίδια σε άλλη πόλη δεν είναι τίποτα πια για σένα. Τα ΚΤΕΛ και τα αμάξια φίλων γίνονται αγαπημένα μεταφορικά μέσα. Τα σπίτια φίλων είναι και δικά σου σπίτια. Το διάβασμα για τη σχολή χάνει την σημασία του, τα πάρτι και οι έξοδοι αλλάζουν επίπεδο. Το φαγητό με τη παρέα αλλάζει επίσης επίπεδο. 
Το πρωινό ξύπνημα δεν υπάρχει πια και από όλα όσα ονειρευόσουν να κάνεις μόλις τελειώσεις το λύκειο θα κάνεις πολύ λίγα.
Υπάρχει, όμως και κάτι που δεν είχες υπολογίσει. Πως θα συντηρήσεις μόνος σου ένα σπίτι χωρίς να βάλεις φωτιά, να πλημμυρίσεις και να μείνει καθαρό;
Πίστεψε με είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνεται και αυτό κυρίως λόγο βαρεμάρας. Όταν είσαι φοιτητής το βασικό πράγμα που θες είναι να κοιμάσαι και οι 14 ώρες την ημέρα δεν φτάνουν για ύπνο. 

Σχόλια